Oamenii sunt disperaţi pentru că în câteva zile le va expira contractul de muncă, dar nu pot părăsi zona pentru că toate aeroporturile şi graniţele din zonă sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus. Singura variantă de a scăpa de acolo ar fi ca autorităţile române să le pună la dispoziţie un charter, aşa cum s-a procedat şi în alte cazuri similare.

Unul dintre românii aflaţi în această capcană este un inginer din Ploieşti. Acesta a luat legătura cu ziarulincomod.ro , un ziar online din Prahova, sperând că procedând astfel va primi un răspuns din partea autorităţilor române

Eduard Ştefănescu, inginerul din Ploieşti, se află în Kurdistan din luna februarie, iar în data de 27 martie îi expiră contractul cu societatea angajatoare. Are un contractul de tip rotaţional, respectiv 28 zile la locul de munca urmate de alte 28 zile liber, acasa. Acest contract va expira la data de 27 Martie, motiv pentru care este nevoit să plece din campus.

Din cauza epidemiei de coronavirus, aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului, este închis încă din data de 17 martie şi nicio companie nu mai operează în zona Irak. S-a pus problema unei evacuări pe cale terestră, dar şi acest lucru este aproape imposibil. Kurdistanul se învecinează cu Turcia, Iran, Arabia Saudită şi Siria. Toate aceste ţări au graniţele închise, în plus Siria nu poate fi luată în considerare, dat fiind conflictele de acolo.

Inginerul prahovean a precizat că a solicitat ajutor atât la Consulatul Român de la Erbil, de la Secretariatul General al Guvernului, dar şi de la Ministerul Afacerilor Externe, dar fără rezultat.
Totul este închis

”Personal am făcut un memoriu atât către Secretariatul General al Guvernului României, cât şi către secretarul de stat din MAE, cu privire la situaţia mea şi a colegului meu, care lucrăm la aceeaşi companie şi ne aflăm în imposibilitatea de a ne întoarce acasă. Deocamdată nu avem nicio veste bună, în sensul în care nu am un răspuns oficial de la dânşii. Ţin legăutra cu consulul României de la Erbil, dar acesta mi-a spus foarte clar că au făcut toate demersurile necesare la Bucureşti, dar nu au niciun răspuns şi efectiv. Nu ştiu ce o să fac. Problema e că în Kurdistan, în special în zona Erbil, dar şi în tot Irakul, au închis toate oraşele. Chiar acum vreo două zile a fost o declaraie a primului ministrul al Kurdistanului care a spus că toată lumea stă în casă. Au închis absolut tot, nu ai voie să ieşi din casă, aeroportul e închis. De la locaţia unde suntem noi până la capitala Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50 de puncte de control. Dacă ai ieşit şi ai încălcat regula, te duce direct la închisoare, nu discută cu tine”, explică inginerul ploieştean.

mai mult la  /m.adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.